Icoon international payroll services

Wil jij inkrimpen met jouw bedrijf en afscheid nemen van werknemers?

Als ondernemer heb je een bepaalde mate van ondernemingsvrijheid om de organisatie in te richten zoals jij dit efficiënt vindt. Deze ondernemingsvrijheid wordt beperkt door het Arbeidsrecht. Het Arbeidsrecht biedt een grote mate van bescherming tegenover werknemers. Daarom is het niet zomaar mogelijk om afscheid te nemen van werknemers, ook niet bij inkrimping van jouw bedrijf.

Maar met een goede onderbouwing is een hoop mogelijk! Je kan op basis van bedrijfseconomische gronden een ontslagvergunning aanvragen voor het laten vervallen van arbeidsplaatsen of het herstructureren van jouw bedrijf. Daarbij is het geen vereiste dat je rode cijfers draait.

Werknemers ontslaan door inkrimping mogelijk

Het is mogelijk om werknemers te ontslaan bij inkrimping van een bedrijf. Wel moet je rekening houden met verschillende zaken. En wist je dat …:

  • … als je besluit jouw onderneming volledig te beëindigen, de ontslagbescherming van een zieke werknemer geen effect heeft?
  • … als jouw onderneming eindigt door pensioen, ziekte of overlijden je, onder voorwaarden, compensatie voor de transitievergoedingen kan aanvragen bij het UWV?
  • … het juist meerwaarde heeft om de OR/PVT te betrekken? De steun van de OR/PVT wordt zwaar meegewogen bij het aanvragen van een ontslagvergunning.

Ben jij van plan om in te krimpen, maar weet jij niet goed hoe je dit moet aanpakken met jouw werknemers? Floor en Rosalie staan voor jou klaar om dit op te pakken. Zij begeleiden jou bij het volledige traject. Neem gerust contact op, ze vertellen je er graag meer over!