De proeftijd

In Nederland mag je in de eerste arbeidsovereenkomst met een minimale duur van 6 maanden één maand proeftijd opnemen. Wij zien in de praktijk vaak zaken misgaan, waardoor een werkgever geen beroep kan doen op de proeftijd. Wat zijn nu de eisten om een proeftijdbeding rechtsgeldig te laten zijn? Wat zijn de mogelijkheden, en wat kan niet? Daar gaan wij in deze blog dieper op in.

Wat is een proeftijd?

Een proeftijd is een periode waarin je als werknemer en als werkgever kan onderzoeken of een samenwerking voor langere periode naar tevredenheid kan verlopen. Dit is altijd heel kort, dus je krijgt nooit een volledig beeld van een werknemer. Je kan wel ervaren of jouw nieuwe werknemer zich aan de redelijke voorschriften (op tijd komen, communicatie, etc.) houdt en of diegene past in de groep.

Tijdens de proeftijd mag zowel de werkgever als de werknemer per direct het dienstverband opzeggen.

Waar staan de afspraken?

In de wet, de cao en de arbeidsovereenkomst worden afspraken rondom de proeftijd omschreven en overeengekomen.

Wat zijn de eisen?

De wet is helder, namelijk:

Wat gebeurt er als je iemand ontslaat in een ongeldige proeftijd?

Als je de werknemer toch ontslaat tijdens een ongeldige proeftijd, dan loop je het risico dat de werknemer alsnog aanspraak maakt op het loon. Dit komt omdat de arbeidsovereenkomst formeel nog doorloopt.

De werknemer kan het loon tot op 5 jaar na het ongeldige ontslag vorderen. Ook als hij geen bezwaar heeft gemaakt tegen het proeftijdontslag en het dus lijkt alsof hij hiermee heeft ingestemd.

Ook ontslagbescherming tijdens de proeftijd

Een werknemer heeft in Nederland bescherming voor ontslag als de reden hiervoor ongeldig is. Denk hierbij aan:

De ontslagbescherming geldt ook tijdens de proeftijd. Je mag een werknemer niet om die reden ontslaan, maar er zijn tal van andere redenen die wel kunnen gelden. Stel dat jij een werknemer in dienst hebt die lid is van de OR, maar steelt van de werkgever. Je mag de werknemer om redenen die gekoppeld zijn aan het OR-lidmaatschap niet ontslaan, maar wel om het feit dat hij van de werkgever steelt.

Voor de proeftijd geldt dit ook. Je mag de werknemer per direct ontslaan in de proeftijd als het maar geen reden is die gekoppeld is aan één van de ongeldige redenen die hierboven genoemd zijn.

Belangrijk om te onthouden!

Bescherming van de werknemer is hoog

Werknemers in Nederland zijn goed beschermd. Ook de strikte eisen aan een proeftijdbeding laat dit wederom zien. Het is daarom belangrijk dat je proeftijdbeding geldig is. Meer informatie nodig? Wij helpen jou graag!